Öt varázslatos, mégis ismeretlen magyar tó! Mindegyik káprázatos titkot rejt!!

Öt varázslatos, mégis ismeretlen magyar tó! Mindegyik káprázatos titkot rejt!!

Akad olyan, amelyben eltűnt egy kéményseprő, van ahol még jégkorszaki növények élnek, látható egy víz alatti búvármúzeum és úszó lápszigettel is...

Akad olyan, amelyben eltűnt egy kéményseprő, van ahol még jégkorszaki növények élnek, látható egy víz alatti búvármúzeum és úszó lápszigettel is lehet találkozni.

Baláta-tó

A Baláta-tó Somogy megye egyik fontos természeti értéke, hiszen itt található a Baláta-tó Természetvédelmi Terület és Erdőrezervátum. Mivel a tónak nincs lefolyása, így elláposodott és különleges élővilág alakult itt ki. Ezért 1942-ben védetté nyilvánították, majd a környéket felvették az erdőrezervátumok közé.

A tóban megtalálható a lebegőhínár, a tőzegmohás fűz-ingólápok, a tőzegmohás égerlápok és a genyőtés cseres-tölgyesek is. A csalános égerláp a hely egyik különlegessége. Érdekesség még a keskenylevelű gyékényből és vízi harmatkásából kialakult úszó szigetek is. Az egyik ritkaság a rovaremésztő növény, az aldrovanda, de különlegesség a szíveslevelű hídőr, a tőzegeper, a vidrafű, a tőzegmoha, a kárpáti sáfrány, a tóalma és a fehér tündérrózsa.

A Mátrában található hazánk legmagasabban fekvő tava a Sástó, ahol csónakázni és horgászni is lehet. A tengerszint feletti 507 méteres magasságban lévő tó korábban lápos, mocsaras volt. Az 1960-as években kitisztították és üdülőhelyet alakítottak ki a partján. Ennek az lett az ára, hogy a korábban itt élt növény és állatvilág elpusztult.

A Mátra és a Sástó körüli panorámáért érdemes felmászni a tóparton felállított kilátóba. Már a kilátó maga is érdekes, egy régi, algyői, üzemképtelen fúrótoronyból alakították ki. Csak erős idegzetűeknek ajánlott, mert az 50 méter magas torony erősen kileng. Esős időben csúszós és veszélyes.

Malomvölgyi-tavak

A két mesterséges tavat zsilipek választják el egymástól. Az első a Kökényi-tó, amely Kökény falu mellett található. Egyik oldalán 1-1,5 méter mély, a másik végén 6,6 méteres. A másik a Malomvölgyi 2-es tó. Átlagosan 1,6 méter mély.

A tavak Pécstől nem messze, a Malomvölgyi Arborétumban, természetvédelmi területen találhatók. Nevét a korábban itt állt malomról kapta.

A víztározókat 1970-ben alakították ki, az ide folyó patakok felduzzasztásával. Ma a partján szabadidőpark, focipálya, tűzrakóhely is van. A környékbeliek szívesen kerékpároznak, sétálnak a partján. Kedvelt horgászhely is.

A tó közelében két kilátó is épült, ahonnan jó szétnézni a környező tájra.

Palatinus-tó

A bányató a Dorogi-medence legnagyobb tava, Esztergom területén található. A tó Magyarország egyik legtisztább vizű tava. Strandolni és horgászni is lehet benne.

A Palatinus-tó nevet a budapestiektől kapta. A fővárosból érkező fürdőzők szerint ugyanis a tó vize olyan, mint a budapesti Palatinus Strandé.

A tóról még egy áruházat is elneveztek Dorogon, sőt egy hotel és a helyi tévé is felvette ezt a nevet.

A bányató helyén az 1950-es években homokot termeltek ki, melyet az itteni bányákban használtak fel. A kitermelt homok helyére víz szivárgott, ez töltötte fel tóvá. A víz jó minőségét az akkor alkalmazott új technológiának köszönhette.

Vajai-tó

A szabadon látogatható vajai őstó egy természetvédelmi területen található. Különlegessége az úszó lápszigetei.

Története még az utolsó jégkorszak előtti ősi folyókig vezet vissza. Az ős-Tisza és az ős-Szamos a hegyek hordalékát itt terítette ki, melyekből idővel buckák épültek, köztük pedig lefolyástalan tavak keletkeztek. Ezeket az elmocsarasodott részeket csapolták le később.

Az 1800-as években mesterséges csatornákat alakítottak ki, és a vizet a Tiszáig vezették el, például a Vajai-tó vízét a Vajai Főfolyáson keresztül.

A tó különlegessége, hogy itt még láthatók az országban már ritkaságnak számító úszó lápszigetek. Ezeken pedig a jégkorszakból visszamaradt ritka növények is élnek még.

Forrás: vilaghalo.info

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!