MINDEN AMIT AZ ORCHIDEÁKRÓL TUDNI KELL - OSZD TOVÁBB

MINDEN AMIT AZ ORCHIDEÁKRÓL TUDNI KELL - OSZD TOVÁBB

Mi a titka a szép növénytartásnak? Minden fontos, amit tudni érdemes az orchideákról!

Honnan származik?

Az orchideák a szélsőséges forróság és fagy borította területeken kívül szinte minden kontinensen megtalálhatóak a Földön, bár alapvetően a sajátos klímával megáldott helyeken szaporodnak, mint a közép-amerikai vulkánok, az Andok köderdeinek határa, Dél-Brazília Atlani-óceán-parti- és középhegységei, továbbá a Hawaii szigetek hegyoldalai, a Himalája délkeleti lejtői, az indokínai szigetek és új–guineai hegyvidékek.

A család nyolcvanöt százaléka a trópusi és szubtrópusi területeken epifita módon él, elsősorban a fákra telepedve, de előfordul pár talajlakó (terreszter) és sziklalakó (litofita) faj is.

forrás: pixabay.com

Milyen hőmérsékletet kedvelnek?

Hidegházi orchideák
A trópusok magas hegyvidékein élő orchideák sorolhatóak a hidegházi orchideák közé, melyeknek téli éjszakai hőigénye 8-12 fok között ingadozik, de ettől mind alacsonyabb, mind magasabb hőmérsékletet is elviselnek. Bizonyos fajok bírják a nálunk tapasztalható nyári meleget, bizonyos fajok nem. A nyári nagy meleg elviselésében úgy segíthetjük a hidegházi orchideákat, hogy este megöntözzük földjüket és párásítjuk őket, hogy az éjszakai
lehűlésben felüdülhessenek.

Mérsékeltházi orchideák
A mérsékeltházi orchideák viszonylag könnyen nevelhetőek a mi klímánkon, mert az alig tér el az eredeti trópusi környezetüktől, legfeljebb az öntözésre és páratartalomra kell jobban odafigyelni. Télen az éjszakai hőmérséklet 12-17 fok között ideális számukra, melyet hűvös szobában, előszobában biztosítani lehet. Sok faj azonban 17-18 fokos éjszakai szobahőmérsékleten is szépen fejlődik, tehát szobában is tarthatóak.

Melegházi orchideák
A melegházi fajok télen is 16-20 fokos éjszakai hőmérsékletet igényelnek, bár a virág képződésre rásegíthet, ha alkalmanként 14-15 fokra csökken az éjszakai hőmérséklet. A legtöbb melegházi fajnak nincsen pihenési időszaka, szinte egész évben meleget, nedvességet és magas páratartalmat kívánnak. Ez alól csak néhány orchidea faj kivétel, melyek a meleg és a magas páratartalom mellett száraz teleltetést igényelnek

Otthoni tartásukról
Valóban igaz az a sztereotípia, mely szerint az orchidea egy kényes növény. Ám vannak olyan fajok, amelyek a mi éghajlatunk nyújtotta lehetőségek mellett is boldogan tud növekedni, virágozni. Vagyis ha ilyen fajokat tartunk, akkor kezdő orchideatartóként is könnyen sikerélményre tehetünk szert.

Alap szabály: sok fény, magas páratartalom

Fény: Lakásban tartva a növényt egy világos keleti, déli vagy nyugati tájolású ablak közelében elhelyezve a magas fényigény biztosított, illetve nyáron sok növény (Cattleya, Cymbidium,Dendrobium) kertbe is kihelyezhető lombos fák árnyékába vagy félárnyékos helyre. Sok növényt a nyári tűző napsütéstől árnyékolással védeni kell, mert levelei vörösre színeződhetnek vagy megéghetnek, (pl. Bulbophyllum fajták), míg ritkább esetben egyes fajok az erős napfényhez fokozatosan hozzászoktatva tűző napos helyen virágoznak (Dendrobium speciosum).

Páratartalom / Öntözés: A magas páratartalmat cserepes orchideák esetében a cserép alá helyezett agyaggranulátum, vagy kavics biztosíthatja. A növények alatt így anélkül állhat a víz, hogy magát a gyökereket elrohasztaná. Parafa blokkra vagy fakéregre erősített növények esetében a napi többszöri permetezés javasolt, főleg nyáron, nagy melegben. A nedvességkedvelő fajok gyökeréhez érdemes Sphagnum mohát helyezni. Öntözéshez mindig mészmentes vizet használjunk. A legmegfelelőbb az esővízzel való öntözés, ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor a felforralt, majd lehűtött csapvíz.

Tápozás: Az orchideáknak rendszeres, kiegyenlített tápozásra van szükségük. Télen ritkábban, nagyjából minden harmadik-negyedik öntözés, nyáron a növekedés beindulása miatt gyakrabban, nagyjából minden második öntözés alkalmával tegyünk az öntözővízbe a gyári előírás felére, harmadára hígított tápoldatot. A tápoldat kiegyenlítetten tartalmazza a három fő alkotó elemet: a nitrogént (N), a foszfort (P) és a káliumot (K), klór és mész viszont semmiképpen ne legyen megtalálható benne. Általános szabály, hogy inkább többször adjunk kevesebb tápot, mint ritkán sokat. Bár vannak virágzás indító tápoldatok, melyek eltérő mértékben tartalmazzák a három alkotó elemet, a növények virágzását mégis inkább a környezeti hatások, semmint a tápoldat határozza meg.

 

Forrás: www.kicsisziv.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!