Mihail Gorbacsov megdöbbentő nyilatkozata: Készülhetünk a háborúra

Mihail Gorbacsov megdöbbentő nyilatkozata: Készülhetünk a háborúra

Világunk manapság hatalmas problémákkal küzd. A politikai döntéshozók teljesen zavarodottnak és tanácstalannak tűnnek – osztotta meg félelmeit Mihail...

Világunk manapság hatalmas problémákkal küzd. A politikai döntéshozók teljesen zavarodottnak és tanácstalannak tűnnek – osztotta meg félelmeit Mihail Gorbacsov.

A Szovjetunió egykori elnökének gondolatmenetét a Time közölte.

"A legnagyobb gond jelenleg a fegyverkezési verseny, azt kell mondjam, hogy ez túl veszélyes. Európába is egyre több tankot, katonai egységet küldenek. Mindeközben rengeteg állam azzal küzd, hogy egyáltalán el tudja látni polgárait azzal a minimummal, amely az alapvető élethez szükséges. És eközben a katonai kiadások? Egyre csak növekszenek. Pusztító fegyverek gyártására könnyen találnak pénzt, méghozzá olyanokéra, amelyek tömegek kiirtására is képesek. Úgy néz ki, a világ háborúra rendezkedik be.

Pedig lehetne másképp. Az 1980-as évek közepén az Amerikai Egyesült Államokkal karöltve elhatároztuk, hogy a nukleáris fegyverek használatát csökkentjük. 1985-ben megállapodtunk, hogy nem csak, hogy nem lehet megnyerni egy nukleáris fegyverekkel vívott háborút, de el sem szabad kezdeni.

Azonban ez most ismét valós fenyegetésnek tűnik. A nagyhatalmak közötti kapcsolat évről-évre romlik az utóbbi időben. Ebből kell kitörnünk, ezt kell helyreállítanunk. Sokan vannak azon a nézeten, hogy az elsődleges feladat a terrorizmus megfékezése, azonban ez sajnos nem elég. Azon kellene a hangsúlynak lennie, hogy hogyan előzhetjük meg a háborúk kirobbanását.

Azt javaslom, hogy ennek érdekében az ENSZ Biztonsági Tanácsa intézkedjen, az a testület, amely a nemzetközi biztonságért és békéért felelős. Nekik kell megtenni az első lépést, és tudatni a világ országainak vezetőivel, hogy semmilyen körülmények között nem kezdhetünk bele egy nukleáris háborúba.

A kezdeményezést emellett nagyban támogatnia kell az USA és Oroszország elnökeinek, Donald Trumpnak és Vlagyimir Putyinnak, ugyanis ez a két nemzet birtokolja a világ nukleáris arzenáljának 90%-át, ennél fogva hatalmas felelősség van a kezükben.

Ahogy Franklin D. Roosevelt mondta: akkor érezhetjük magunkat leginkább szabadnak, ha nem nyomja a vállunkat a félelem súlya.

Sajnos napjainkban ez a teher rengeteg emberre nehezedik rá, és ennek oka a fegyveres konfliktusok növekedésében keresendő. Megszabadítani a világot a félelemtől egyet jelent azzal, hogy az embereket is feloldozzuk a félelem alól. Ez kellene, hogy közös céllá váljon, ugyanis ha ez teljesül, sokkal könnyebben oldunk majd meg bármilyen más gondot, ami felmerül." - VIA

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!