ITT A HIVATALOS RENDELET ENNYIVEL EMELKEDNEK A KÖZFOGLALKOZATÁSI BÉREK ÉS A GARANTÁLT BÉR A KÖZFOGLAKOZTATÁSBAN!

ITT A HIVATALOS RENDELET ENNYIVEL EMELKEDNEK A KÖZFOGLALKOZATÁSI BÉREK ÉS A GARANTÁLT BÉR A KÖZFOGLAKOZTATÁSBAN!

ITT A HIVATALOS RENDELET ENNYIVEL EMELKEDNEK A KÖZFOGLALKOZATÁSI BÉREK ÉS A GARANTÁLT BÉR  A KÖZFOGLAKOZTATÁSBAN! Jövőre nő a közfoglalkoztatási...

ITT A HIVATALOS RENDELET ENNYIVEL EMELKEDNEK A KÖZFOGLALKOZATÁSI BÉREK ÉS A GARANTÁLT BÉR  A KÖZFOGLAKOZTATÁSBAN!

Jövőre nő a közfoglalkoztatási bér és a közfoglalkoztatási garantált bér a Magyar Közlöny pénteki számában megjelent kormányrendelet szerint.

 

A teljes munkaidőben foglalkoztatott közfoglalkoztatottak bére 2017. január elsejétől 81 530 forint lesz a jelenlegi 79 155 forint helyett.

A legalább középfokú iskolai végzettséget és szakképesítést igénylő munkakör betöltésénél a közfoglalkoztatott garantált közfoglalkoztatási bére 106 555 forintra emelkedik a jelenlegi 101 480 forintról.

 

Rétvári Bence ismertette a rászorulók helyzetének javítása érdekében idén hozott kormányzati döntéseket és azt hangoztatta, hogy nemcsak karácsonykor, hanem egész évben igyekeztek segíteni nekik. Magyarország erősödése révén ők is egyet előre tudtak lépni, mindegyikük számára biztonságosabbá vált a megélhetés – mondta az államtitkár.

Arról is beszélt, hogy a legalacsonyabb keresetű családok jövedelmében nagy mértékű előrelépések várhatók 2018-ban a minimálbér növekedése, a nagyobb mértékben kihasználható családi adókedvezmény és a második gyermek után járó nagyobb adókedvezménynek köszönhetően.

Ismertetése szerint 2018-ra egy minimálbéren dolgozó, kétszülős, egygyermekes család 36 ezer forinttal fog többet keresni, míg a kétgyermekesek 46 ezerrel, a három vagy többgyermekesek pedig 53 ezer forinttal.

Hozzátette: ha középfokú szakmunkás végzettsége, szakképzettsége van a szülőknek, akkor ez a jövedelemnövekedés még nagyobb, mert már a szakmunkás-minimálbér vonatkozik rájuk. Ebben az esetben az egygyermekeseknek 68 ezer 500 forinttal, a kétgyermekeseknek 78 ezer 500 forinttal, a három és többgyermekeseknek 85 ezer forinttal lesz több a jövedelmük 2018-ban – mondta az államtitkár.

Utalt a KSH december 1-jén publikált jelentésére, amely szerint az alsó négy jövedelmi tizedben nőtt a legnagyobb mértékben a jövedelem az elmúlt egy évben, míg a középrétegeknél átlagosan, a felső két jövedelmi tizedben pedig az átlagot el nem érő szinten.

Ez azt jelenti, hogy a társadalmi különbségek csökkentek – fűzte hozzá.

Tájékoztatása szerint 120 ezer olyan család él ma Magyarországon, amely sem adót, sem pedig járulékot nem fizet, tehát a bruttó és a nettó keresete ugyanaz. Az ő számukra az alapvető élelmiszerek áfájának a csökkentése jelent nagyobb segítséget; számításaik szerint egy kétgyermekes család esetben ez 35-40 ezer forintos kiadáscsökkentést hoz. Szavai szerint ugyancsak a családok kiadásainak a csökkentését hozta magával az ingyenes gyermekétkeztetés és az ingyenes tankönyvben részesülők körének kibővítése is.

Rétvári Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy csaknem 700 ezer ember dolgozik ma azok közül, akik néhány éve még segélyből próbáltak megélni, nekik most már tisztes munkabér jár, ennek pedig az az üzenete, hogy a munkát megbecsülik.

Azt is mondta, nemcsak az elmúlt öt évben növekedett az OECD országok között legnagyobb mértékben Magyarországon a minimálbér, hanem nagy valószínűséggel a következő években is így lesz. Utalt arra is, hogy Magyarországon a munkanélküliség rekordalacsony, 4,5 százalékos szintre süllyedt.hirado.hu

A rászoruló alacsony jövedelmű családok, munkavállalók és idősek számára is előrelépést jelentett az idei év az őket érintő különböző pozitív hatású kormányzati intézkedések miatt – erről az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszélt pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!