Gyerekkorom emlékezetes tejterméke az aludttej volt.

Gyerekkorom emlékezetes tejterméke az aludttej volt.

Gyerekkorom emlékezetes tejterméke az aludttej volt. Mondjuk a 60-as években nem nagyon volt választék (pontosabban egyáltalán nem) joghurtból és...

Gyerekkorom emlékezetes tejterméke az aludttetej volt. Mondjuk a 60-as években nem nagyon volt választék (pontosabban egyáltalán nem) joghurtból és kefirből, amiknek az ízével később igen nehezen barátkoztam meg. Viszont nem volt olyan hét, hogy ne készült volna aludttej otthon. Nyáron különösen gyakran került az asztalra, a nagy melegben könnyen megsavanyodott a tej, amiből így aludttej készült, semmi nem ment veszendőbe.

Az aludttejkészítésnek csak egy titka van, tehenet látott, nyers tej kell hozzá, a bolti tej erre nem alkalmas. A többit elvégzik a tejsavbaktériumok. A joghurtkészítéssel ellentétben az aludttej nyers tejből készül, tehát pasztörizálatlan, forralatlan tejből. Így csak megbízható helyről vegyünk tejet hozzá!

Öntsük ki egy tálba a tejet (nem baj, ha már kicsit savanyú) és hagyjuk szobahőmérsékleten állni egy-két napig. Amikor megalvadt, tegyük a hűtőbe. A tetejére kiülő vastag tejzsír nem más, mint a tejföl.

Az aluddtej kiinduló alapanyaga a hagyományosan készülő túrónak is. Az aludttejet addig kell melegíteni, amíg a túró kezd kiválni belőle. Lehűlése után leszűrve máris készen van a túró, megmaradó zöldes árnyalatú folyadék pedig a savó, amit akár kenyérsütéshez is felhasználhatunk. - palocprovence

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!