FIGYELEM! TÜZIFÁT ÉS KÁLYHÁT IS VISZNEK AZOKNAK, AKIK NEM TUDNAK FŰTENI A NAGY HIDEGBEN!!!

FIGYELEM! TÜZIFÁT ÉS KÁLYHÁT IS VISZNEK AZOKNAK, AKIK NEM TUDNAK FŰTENI A NAGY HIDEGBEN!!!

Nemcsak fát, de ha kell, még kályhát is visznek a nélkülöző embereknek.   A téli hideg minden embert megvisel, és ez főként igaz a hajléktalanokra...

Nemcsak fát, de ha kell, még kályhát is visznek a nélkülöző embereknek.

A téli hideg minden embert megvisel, és ez főként igaz a hajléktalanokra és a szegénységben élőkre. Nekik külön kihívás túlélni ezt az időszakot. Megkérdeztünk néhány önkormányzatot, hogy mivel segítik a nélkülözőket a hideg évszakban.-írja a haon.hu

A szegénységben élőket több módon is segítik Hajdúszoboszlón, attól függően, hogy kinek milyen az anyagi helyzete. A részleteket Kunkliné Dede Erika, a hajdúszoboszlói önkormányzat szociális irodavezető-helyettese mondta el. – A rászorulók települési lakhatási támogatást kérhetnek, amiből a rezsit fizethetik, illetve fizetjük ki, mivel a pénzt szolgáltatóhoz utaljuk. De a jövedelem függvényében szilárd tüzelőt is biztosítunk. A szociális szakemberek kérvényezhetik, hogy egyes helyekre az önkormányzat által finanszírozott, úgynevezett krízisfát és kríziskályhát szállítsunk. Ennek lényege, hogy a rászorulóknak kályhát és öt mázsa fát viszünk két órán belül. Ezzel együtt megakadályozzuk a fatolvajlást is, hiszen a törvényes úton lényeges könnyebb beszerezni a tüzelőt. A Hajdúszoboszlói Kistérségi Szociális, Család- és Gyermekjóléti Központ étkezést biztosít csökkentett áron, illetve ha szükséges, térítésmentesen. A tanárok kérésére ételt és „tisztasági csomagot” küldünk azoknak a családoknak, ahol a gyermekek éheznek, illetve higiéniai problémákkal küzdenek. Az idősek leginkább ismerősöktől kérnek segítséget a háztáji munkákhoz, az idegeneket szerencsére nem engedik be a házba – részletezte Kunkliné Dede Erika.

 

Ahová kérik és szükséges, három-öt mázsa fát kiszállít a mikepércsi önkormányzat a hideg téli időben. Ez segítséget jelenthet addig, amíg nem érkezik meg a szociális tűzifa.

Mikepércs is kap fát az országos tűzifaprogram keretében, a tüzelő várhatóan a jövő héten érkezik meg – tájékoztatta a Naplót Tímár Zoltán polgármester, hozzátéve, hogy a településen is működik a házigondozó rendszer. Ennek keretében ebédet és gyógyszereket visznek ki a rászorulóknak.

Egymást segítik a lakosok

A megye legkisebb településén, Vekerden nincs klasszikusan vett mélyszegénység, hajléktalanok pedig egyáltalán nem élnek a településen. Juhász István polgármester elmondta, decemberben tűzifát osztottak, illetve házi segítségnyújtást biztosítanak az időseknek. – Két emberünk van, akik házhoz viszik a gyógyszereket, ők a ház körüli munkákba is besegítenek, ha kell. Szociális étkezést is biztosítunk, de bármilyen más problémával is bizalommal fordulhatnak hozzánk. Emellett nálunk mindenki ismer mindenkit, ha kell, akkor összefognak az emberek a nélkülözők megsegítésére.

Kis falu, nagy összefogás

A tiszagyulaházi önkormányzattól megtudtuk, a településen nem okoz problémát a téli időszak, hozzájuk nem érkezett eddig semmilyen segítségkérés. Mint megtudtuk, a településen élő emberek kölcsönösen segítik egymást.

Szociális segélyt és tűzifát osztanak ki azoknak az embereknek Nagykerekiben, akiknek másképp vacogniuk kellene a következő napokban.

– A községben szerencsére összefognak az emberek, még nem volt olyan probléma, amit közösen nem tudtunk volna megoldani. Segítséget nyújtunk a háztáji munkákban, a szociális gondozók ellátják a nyugdíjas embereket. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy minden idősnek tudunk gondozót biztosítani, így nekik nem kell kimenni ebben a zord időben.

Ha valaki hozzánk fordul a hidegben, akkor készségesen segítünk neki, akár pénzzel, akár fával – tájékoztatott Zilai Károly polgármester.

Forrás : haon.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!