Félelmetes: újra megnyitják a turisták halálútját - fotók

Félelmetes: újra megnyitják a turisták halálútját - fotók

  A felújított útvonalon már ügyeltek a biztonságra is, de így is életveszélyes /Fotó:...

 

A felújított útvonalon már ügyeltek a biztonságra is, de így is életveszélyes /Fotó: GettyImages              

   

Málaga — A vakmerő, haláltól és magasságtól nem félő kalandorok számára ismét látogatható a Spanyolországban található hegyi ösvény.

 

Az El Caminito del Rey – „a királyok ösvénye” – a legveszélyesebb turistaút a világon, amelyet 2001-ben a hatóságok lezártak, miután öt turista a régi korlátok miatt leesett és szörnyethalt az El Chorro kanyon falára erősített úton.

A turistáknak sokkal szigorúbb szabályokat kell betartaniuk, pél­dául a sisak kötelező lett /Fotó: GettyImages    

Az ösvény száz méterrel van a földfelszín fölött, három kilométer hosszú, s szinte hihetetlen, de kapaszkodó csak pár helyen akad. Mindössze egy végigfutó acélkábel véd a lezuhanástól, de ez semmilyen garanciát nem nyújt a biztonságos haladáshoz. Bár mindkét irányból le volt zárva, rengeteg turista így is vállalta a kockázatot és a büntetést, és végigsétált rajta.

Többek közt ezért is különített el közel tíz éve a helyi andalúz kormány és Má­laga önkormányzata hétmillió eurót (2,1 milliárd forintot) az út felújítására, végül csupán három- millió euróba (900 millió forintba) került a gyalogösvény renoválása.

Nemrég elkészültek vele, így ismét látogatható, ám sokkal szigorúbb szabályokat kell betartani annak, aki vállalkozik a sétára. Sokáig nem is tértek vissza a magasságot imádók, ám most, hogy mindenkinek védősisakot kell viselnie, s tökéletes a biztosítás, valamint az újranyitás óta nem történt baleset, ismét hatalmas sorok kígyóznak a kanyonnál. Az első egy évben ingyenes volt a túra, így akarták visszacsalogatni az extrém sétára vágyókat.

A bátraknak lenyűgöző látványban lehet részük a túrán /Fotó: GettyImages    

Bár ma már a turisták egyik kedvelt célpontja, 1901-ben nem ez a cél lebegett a készítői előtt. A Chorro és a Gaitanejo vízeséseknél dolgozó munkások számára készült az átjáró, hogy a két vízesés közt könnyebb legyen a nyersanyag szállítása. Az út kialakítása négy évig tartott, s amíg a munkálatok tartottak, az ösvényt karban is tartották.

Forrás: www.blikk.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!