Egyre gyakoribb a fürdőzők réme!

Egyre gyakoribb a fürdőzők réme!

Félhetnek a férfiak, ugyanis herére támad!

Meneküljünk! Egyre több helyen bukkan fel a pacu hal, amelytől leginkább a férfiak retteghetnek, ugyanis herére támad. Már Ausztriában is fogtak ki ebből a kis szörnyetegből, amelynek az emberéhez nagyon hasonló a fogazata.
 
 Sajtójelentések szerint már emberéleteket is elvett a hereharapóhal. Dél-Amerika, az Amazonas folyam a hazája, de az utóbbi években egyre gyakrabban tűnik fel az Egyesült Államokban és Európában is. Már a szomszédunkban, Ausztriában is fogtak pacut. Tavaly szeptemberben két halász hálójába került az erős fogsorú hal: Gänserndorfnál szedték ki a Morva folyóból.

Legutoljára az USA New Jersey államában jegyeztek fel egy példányt. Ron Rossi és fia, Frank fogta ki egy város kellős közepén lévő tóból. Először piranhának gondolták, de pacu volt. Rejtély, hogy került oda, a legkézenfekvőbb válasz nyilván az, hogy valaki oda tette ki a szűrét.

Pacut fogott? Nyírja ki!

Ha valaki pacut fog – természetes élőhelyén, azaz Dél-Amerikán kívül –, az kíméletes módon azonnal ölje meg! Ezt tanácsolják a szakemberek. Meg kell ugyanis akadályozni, hogy a faj Európában vagy az USA-ban „megvesse a lábát”, hiszen felboríthatja a természetes ökológiai egyensúlyt, kiszoríthat őshonos fajokat. Vagyis nagy károkat okozhat. 

Természetesen legfőképpen az úszók és a fürdőzők kezdenek aggódni, ha valahol hereharapóhalat jegyeznek fel. Pláne a meztelen strandolás hívei. Amikor Dánia déli részén egy 21 centiméteres pacut találtak, a természettudományi múzeum figyelmeztetést adott ki. A hal normális esetben gyümölcsöket és kisebb halakat eszik, csakhogy – mint azt a szakértő, Henrick Carl nyilatkozta – a herék pontosan a szájába illenek, ezért harap rájuk. Szóval ildomos a fürdőgatyát fent hagyni.

Egyébként a dániai eset után nem sokkal egy párizsi pecás is kifogott egy pacut a Szajnából.

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!