Egy kamionos feleség naplójából

Egy kamionos feleség naplójából

Már egy ideje hallani a sajtóban, hogy 6000 embernek kifizeti az állam az C+E kategóriás jogosítványt, sőt még munkát is biztosít nekik. Ez nagyon...

Már egy ideje hallani a sajtóban, hogy 6000 embernek kifizeti az állam az C+E kategóriás jogosítványt, sőt még munkát is biztosít nekik. Ez nagyon jól hangzik, de  mi a valóság? Nézzük meg egy kamionos feleség szemszögéből!

Lassan 6 éve élünk boldog házasságban párommal. Van egy 5 éves gyermekünk.  Férjem már megismerkedésünkkor is kamionsofőrként dolgozott. Ezt csinálja már több, mint 15 éve. Elmesélem, milyen egy kamionsofőr feleségének lenni és írok arról is, hogy milyen buktatói vannak magának a munkának. Mert higgyétek el van sok és könnyen el lehet adósodni….

Sokszor hallani, hogy a hosszú házasság titka, hogy nem találkozunk minden nap a párunkkal. Ezt kamionos feleségként meg is tudok erősíteni. Viszont ennek a ritka találkozásnak elég sok hátránya is van. Tudnotok kell, hogy nincs segítségünk. Nincs nagymama, aki nyugdíjas és bármikor intézi az unokát, ha arra szükségünk van.  Ebből kifolyólag én nem dolgozom. Vagyis inkább úgy fogalmazok hogy nincs 8-4-ig tartó munkahelyem. Férjem kb 2 hetente hétvégén van itthon, de van, hogy csak a harmadik hétvégére ér haza.

Az első nagy gond a bizonytalanság. Ez persze függ attól is, hogy melyik cégnél dolgozik az ember. Párom dolgozott olyan cégnél, ahol sose tudtuk mikor ér haza, percenként változott a program. De olyan helyen is, ahol nem lehetett kiszámítani, hogy mennyi fizetést  fog kapni. Ez valójában  már két nagy gond. Kifejtem kicsit bővebben, hogy milyen gondokat okoz. A bizonytalan fizetés természetesen megnehezíti a pénz beosztását és egyfajta bizonytalanságot is szül, nem lehet rendesen tervezni se. Nem tudom mikor érkezik haza a férjem: főzzek, -ne főzzek? Bevásároljak, vagy sem? Kell menni érte? Gyereknek merjem mondani, -ne merjem mondani, hogy jön haza apa? Meddig marad, milyen programot merjek csinálni….? Pl. Gyerek születésnapjára vajon hazaér? Mikorra hívjam a vendégeket? Mit mondja a gyereknek, ha mégse ér haza?

Valaki egyszer azt mondta nekem, hogy a gyermeke nem szenved amiatt, hogy apa sokat van oda, mert ebbe született, ez a természetes neki! De ez nem igaz, az én gyermekem szenved és sokszor nehezen viseli, hogy nincs itthon az apja. Én feleségként is állíthatom, hogy ezt nem lehet megszokni!

Egy másik nagy probléma az ügyintézés. Minden rám marad! Észnél kell lenni, hogy írjunk meghatalmazást, amikor itthon van, mert ha elfelejtjük akkor ajjaj van. Mint tudjuk vannak bizonyos dolgok, amiket nem tudunk elintézni még meghatalmazással se  De ez egy másik gond, erről majd később.

Szinte minden döntés rám hárul. Kezdve a gyerekneveléstől a pénzbeosztásig minden. Nem hívogathatom 2 percenként, ha valami gondom van. Nem tudunk leülni beszélgetni egy eseménnyel teli nap után, nem tudjuk átbeszél az átbeszélendő dolgokat. Gondolj csak bele, mennyi lenne a telefonszámla? És még nem is beszéltem arról, hogy mennyire fontos lenne a család számára a fizikai érintkezés.

Mesélek inkább a munkáról, mert gondolom mindenkit az érdekel a legjobban. Főleg a pénz! Mert, hogy milyen jól lehet keresni! Hát most kiábrándítok mindenkit: NEM! Bár nagyon jól hangzik, hogy nettó 400 ezer forintos fizetés! Igen ám, de arról nem beszélnek, hogy vannak levonások is! Erről is csak nagy vonalakban fogok írni a teljesség igénye nélkül a férjem segítségével. Természetesen ezen dolgok cégenként eltérőek lehetnek.

Nézzünk pár levonásra okot adó dolgot a cég részéről pl. nem vagy gyakorlott sofőr ezért sokat fogyaszt alattad a kamion, ezt levonják tőled! Ha megsérül az autó, esetleg lepatkázod a kereket már fizetheted is ki. Ha elnézel egy lehajtót, akkor olyan messze van a következő, hogy már túl is lépted az előirányzott km-t, ezt is le fogják vonni. Fel és lerakodásra időre oda kell érned, különben a cég ezért is levonhat, hiszen ilyenkor neki köbbért kell fizetnie. És még sorolhatnám….

Nézzük meg a dolgot a hatósági oldalról is! Ismerni kell a külföldi szabályokat. Gondolok itt pl Németországban büntetnek a nem megfelelő követési távolságért, vagy a sebességkorlát minimális átlépéséért is. Ismerni kell az AETR szabályait. Ez a szabályzat foglalja magába a munkaidőt, vezetési idő, pihenő időt, stb… A tachográf mindent rögzít, így ezen szabályok megszegése rögzítésre kerül és nem fog eltűnni másnapra. A hatóságok ezért 6 számjegyű bírságot szabnak ki. Egy másik nagy buktató a rakomány esetleges túlsúlya vagy a rakomány megfelelő rögzítése. Ez utóbbi akár a sofőr életébe is kerülhet.

A cégek azt ígérik, hogy 2-3-4 hetente hazahoz. Hát nem véletlenül használtam az “ígérik” szót. Lehet, hogy csak 5-6 hét után kerül elő szeretett párunk.

Mennyi az ő költsége? 1 hétnél több időre nem tudunk neki csomagolni. Konzerveket vihet, de pl kenyere már nem lesz. Egyre kevesebb helyre lehet bemenni kamionnal, így sokszor kell benzinkúton venni pl egy bagettet, aminek az ára 1 euró felett van.  Legyünk őszinték, hetekig abba a pici lyukba kell élni is és dolgozni is. A benzinkúton a mosdó nincs ingyen. Van ahol le lehet zuhanyozni, ennek ára kb 3 euró.  Ilyen hosszú időre pénz is kell bőven, vagy legalább egy dombornyomott bankkártya, aminek a díja nem két forint.

Valójában úgy kell számolni, hogy két háztartást kell vezetni. Mindenből kettő kell párhuzamosan pl mosogatószer, tisztálkodó szerek, stb….. Ez egy több tízezer forintos tétel.

Az egyéb költségekről is írok pár mondatot.  A DIGI kártya ára 10 000 Ft. Ezt 5 évente kell újítani. A GKI kártyát is meg kell újítani 5 évente, ez egy vizsgával összekötött képzést jelent, aminek díja 80-100 ezer forint körül mozog. Ezen kártya nélkül nem lehet külföldre menni. Ennek hiányát is keményen bünteti a hatóság. Sok cég már elvárja, hogy a sofőr rendelkezzen ADR igazolvánnyal. Ennek megszerzése kb 100 ezer forint, amit szintén frissíteni kell 5 évente, hasonló díjért, mint a GKI kártyát.

Én nem akarok senkit elijeszteni, de igen sok buktatója van ennek a szakmának és könnyen sok száz vagy sok milliós tartozást lehet felhalmozni vele. Jól hangzik, hogy mennyi pénzt ígérnék, de ez nem mindig fedi a valóságot. Természetesen vannak cégek, ahol jól lehet keresni. Ajánlom, hogy mielőtt elkezd valaki dolgozni egy cégnél kérdezze meg a valóságról egy már régóta ott dolgozótól.

A pénz nem minden! Nagyon nehéz, és kevés család bírja ki érzelmileg ezt a távolságot. És hidd el nekem! Nem keresnek olyan jól a kamionsofőrök. Lehet, hogy többet keresnek az átlagnál, de sokkal több a költség is.

Köszönöm, hogy végigolvastad 

Forrás: www.zsugorianyu.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!