Brutális módon szakították szét Ágiék családját

Brutális módon szakították szét Ágiék családját

Gyömrő — Beteg gyermekét ápolta Ági, amikor a gyermekvédelem emberei a kisfiút és négy másik testvérét is magukhoz vették és elhajtottak velük.

Sem magyarázat, sem elköszönés – a gyömrői nevelőszülőknek percek alatt hullott darabokra az életük.

Ez még 2015 márciusában történt, a nevelőapa, József (40) otthon sem volt. Ágival (43) már nyolc éve voltak nevelőszülők. Ági 15 évvel ezelőtt új vesét kapott, két éve pedig kisebb gondok jelentkeztek, ezeket azonban hamar kezelték. – Amikor beteg voltam, azt állították: meg fogok halni, így képtelenek vagyunk ellátni a gyerekeket. A kicsikről azonban mindig erőnkön felül gondoskodtunk – magyarázta a zaklatott nevelőszülő, aki állítja: már nem szorul orvosi kezelésre. A bírósági papírokon persze már az is szerepelt, hogy a gyerekek ápolatlanul jártak oviba, de érdekes módon a nagyobbakkal nem volt ilyen gond az iskolában. Alex (12) és Máté (11) édestestvérek, míg Zsófi (9), Attila (7) és Bogi (5) egy másik család gyermekei. A három legkisebb gyerkőc vér szerinti anyjukkal Ágiék most is tartják a kapcsolatot, az ügyben pedig az édesanya, Gyöngyi is a nevelőszülők mellett áll.

Ági és József arra vár, hogy visszakapják a másfél éve elvitt öt nevelt gyermeküket, és ismét együtt játszhassanak /Fotó: Gy.Balázs Béla

– Ágiéknál a legtökéletesebb helyen lennének a kicsik. A gyermekeimért mindent megtettek – fűzte hozzá Gyöngyi. Mint kiderült, gyermekei Nógrád megyébe kerültek egy roma családhoz, így ő is kevesebbet találkozhat velük, Ágiékat pedig eltiltották tőlük. A Kormányhivatal álláspontja szerint jogsértő módon szakítottak ki két gyereket a családból. Megkerestük a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálatot (TEGYESZ) is. Szerintük „három gyermek ügyében a bíróság már az év elején úgy döntött, hogy a gondozási helyük megváltoztatása a gyermekek elsődleges érdekében állt”. Hozzátették azt is, hogy két gyermek esetében még tart a másodfokú hatósági eljárás. Az illetékes gyámhatóság szakemberei szerint mind az öt érintett gyermek beilleszkedett az új családjába, a veszteségek feldolgozásához szükséges segítséget pedig megkapják.

Javítás: Eredeti cikkünk valótlanul állította, hogy a Gyömrői Polgármesteri Hivatalnak köze vagy joga lett volna ahhoz, hogy szétszakítsa a családot. Kérésükre tisztáznánk, hogy a hivatal az érintett ügyben sosem járt el, az esetnél a gyámhivatalnak volt a hatáskörében az elhelyezés, melynek felettes szerve Gyömrőn a Monori Járási Hivatal.

Senkit nem érdekelt a bizonyíték

Ágiék nagyon otthonos környezetben élnek, házukban mindenkinek kedves gyerekszobája volt, kint pedig nagy udvar, medence, kutyusok. Segítségükre Ágnes édesapja, Sanyi bácsi (87) is mindig ott volt. A környezetüket és körülményeiket még sem veszik figyelembe, holott bizonyítékként számíthatnának.

Forrás: blikk.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!