69 évre akarják emelni a nyugdíjkorhatárt!

69 évre akarják emelni a nyugdíjkorhatárt!

69 évre akarják emelni a nyugdíjkorhatárt! Az a tény, hogy  alacsony a születés-szám és  a németek tovább élnek azzal a következménnyel jár, hogy a...

69 évre akarják emelni a nyugdíjkorhatárt!

Az a tény, hogy  alacsony a születés-szám és  a németek tovább élnek azzal a következménnyel jár, hogy a nyugdíjba vonulók helyettesítésére is egyre kevesebb dolgozó áll rendelkezésre, az a meglátása a  Német Szövetségi Banknak (Bundesbank), hogy azért, hogy a jövőben is  a nyugdíjrendszer igényei kielégíthetőek legyenek, bizony  az embereknek tovább kell dolgozniuk.

A Bundesbank azt állítja a hétfőn közzétett havi jelentésében, hogy 2060-ra a jelenlegi 65-ről 69 évre kell emelnie Németországnak a nyugdíj-korhatárt.

Arról már megvan a döntés , hogy 2030-ra -ra eléri a 67 évet a nyugdíj-korhatár. A Bundesbank úgy látja, annak ellenére hogy kedvező a jelenlegi pénzügyi helyzet, hogy:

  • „a további kiigazítás elkerülhetetlen”.
  • “A hosszabb, munkával eltöltött, aktív életciklus iránti igény nem lehet érinthetetlen kérdés”.

Ma már statisztikailag igazolt,  hogy tovább élnek a németek és egyre kevesebb gyermekük van, biztos, hogy a jelenlegi rendszer nem lesz képes teljesíteni az elvárásokat. Amikor majd  a nagy létszámú generációk nyugdíjba vonulnak,akkor egyre  kevesebb új dolgozó léphet a helyükbe, így természetesen  kevesebb befizetője lesz a nyugdíjrendszernek, különösen éleződik a helyzet, mivel a születések száma is csökken az utóbbi években.

Ha bevezetik a  hosszabb aktív életszakaszt, akkor a rendszer  a nyugdíjak megfelelő színvonalát képes lesz biztosítani, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy átlagos fizetésének 44 százalékát kapja majd  meg egy nyugdíjba vonuló. Viszont , ha fenntartják a  jelenlegi rendszert akkor alig haladná meg a 40 százalékot a nyugdíjak szintje.

A jelentés szerint , nyugdíj-járulékot 2030-ra a dolgozók 49 éven át fizetnek majd  be, míg a jelenlegi határ egyelőre 45 év. Arra is rámutat a Bundesbank,  hogy jelentősen több járulékot fizetnek be 2060-ra:majdnem a bérek 24 százalékát, a bérek jelenlegi, 18,7 százaléka helyett.

A nyugdíjkorhatár további emelésének szükségességéről egyelőre A szövetségi kormány  nincs meggyőződve. Hétfőn azt mondta Steffen Seibert,  Angela Merkel kancellár vezető szóvivője, hogy:

–  „a kormány kitart a 67 éves nyugdíjkorhatár mellett”.

„Ez a téma folyamatosan napirenden van és néha a Bundesbank is részese ezeknek a vitáknak”, de a 67 éves nyugdíjkorhatárt tartja helyesnek a jelenlegi kormány.

Illúziója ne legyen senkinek, ha ezt Európában bárhol bevezetik, akkor azt minden Uniós ország, köztük Magyarország is jó eséllyel követni fogja!

Forrás: palyazatfigyelo.info

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!