Szörnyű tragédia: Újabb hírek a percek alatt megfulladt Szofiról és Pankáról

Szörnyű tragédia: Újabb hírek a percek alatt megfulladt Szofiról és Pankáról

0

Szada — Feldolgozhatatlan tragédia történt a Pest megyei Szadán szombat este: két kilencéves kislány megfulladt szén-monoxid-mérgezésben. Az egész község F. Pankát és F. Szofit gyászolja. A katolikus templomban ma értük tartotta a vasárnapi szentmisét Zoltán atya, és a város közösségi oldalon található csoportjába is folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánítások.

A tragédia az Ady Endre utcában történt, egy nemrég felújított házban. Az egyik kislány, F. Szofi lakott ott szülei­vel és nővérével. Jól szituált családban nevelkedett: édesanyja zenetanárként dolgozik a szomszéd településen, apukája pedig informatikával foglalkozik. A másik áldozattal, F. Pankával egy osztályba jártak, a szadai iskolába, ahol Panka édesanyja is dolgozik. A legjobb barátnők voltak, úgy tudjuk, gyakran aludtak egymásnál.

Szombaton épp Szofiéknál tartottak szombat esti pizsama­partit. – A lányok elvonultak a kétszintes ház felső szintjére fürödni. Úgy hallottuk, a fürdő ajtaját magukra zárták. A szülőknek feltűnt, hogy semmi nesz nem hallatszik, ezért az apa felment megnézni őket. Miután semmi nem hallatszott ki, s a kopogásra sem válaszoltak, rájuk törte az ajtót – mondta a Blikknek az egyik jól informált lakó az utcából.

Rendőrök és katasztrófavédők zárták le az utcát szombat késő este / Fotó: MTI-Mihádák Zoltán

Ekkorra már mindketten aléltan feküdtek a fürdőszobában, és átható gázszagot lehetett érezni. Azonnal értesítették a mentőket és a tűzoltókat, és elkezdték átszellőztetni a lakást. A mentők több mint egy órán át küzdöttek a lányok életéért, de nem tudták már újraéleszteni őket.

A gödöllői hivatásos tűzoltók méréseket végeztek a házban, és magas koncentrációban mutatták ki a mérgező gáz jelenlétét. Vizsgáljuk az eset körülményeit – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A Blikk úgy tudja, annyira magas volt a szén-mo­noxid-tartalom, hogy az egy felnőttel is rövid idő alatt végzett volna. A gyerekeknek szinte esélyük sem volt túlélni ezt a mérgezést.

Az Ady utcában vasárnap délelőtt néma csend honolt: az ott lakók bezárkóznak, és nem szívesen beszélnek a tragédiáról. Szofi családja is otthon volt, mindkét autójuk a ház előtt parkolt, de még a hozzájuk érkező katasztrófavédőknek sem nyitottak ajtót. A másik kislány édesapját, F. Lászlót telefonon értük el. – Hatalmas sokk ért minket, egyelőre mást nem tudok mondani – zárta rövidre az édesapa. Háta mögött gyerekzsivaj hallatszott, Pankáék ugyanis hatan voltak testvérek: két fiú és három lánytestvére gyászolja őt.

Szofiék házának felső szintjén történt a tragédia, lehet, hogy a képen látható kémény nem működött rendesen / Fotó: Isza Ferenc

Alattomos és veszélyes gáz

A szén-monoxid rendkívül alattomos és veszélyes gáz. Az oxigénnél gyorsabban köti le a receptorokat a vérben, nem jut a szervezet oxigénhez. Attól függően, hogy mennyire telítődött a levegő szén-monoxiddal, a helyiségben lévők percek alatt elveszíthetik az eszméletüket. Mivel földközelben még több a levegő szén-monoxid-tartalma, így 10-15 percen belül a keringés is leáll. Amennyiben kis koncentrációjú a szén-monoxid-tartalom, az eszméletvesztés előtt rosszullét jelentkezhet, a halál beálltáig pedig fél óra is eltelhet. A gyerekek keringése hamarabb is leállhat, hiszen nekik még kisebb a tüdőkapacitásuk – fejtette ki dr. Kóczán István belgyógyász.

Herczku Nóra; Lakat Eszter

Forrás: blikk.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!