Rossz hír nyugdíjasoknak! Elmarad a várt nyugdíjemelés!

Rossz hír nyugdíjasoknak! Elmarad a várt nyugdíjemelés!

0

Rossz hír nyugdíjasoknak! Elmarad a várt nyugdíjemelés! A kormány idén is mértéken felül prognosztizálta az infláció mértékét, ugyanúgy, mint az...

Rossz hír nyugdíjasoknak! Elmarad a várt nyugdíjemelés!

A kormány idén is mértéken felül prognosztizálta az infláció mértékét, ugyanúgy, mint az utóbbi években, most sem lesz  indokolt a novemberi kiegészítő nyugdíjemelés.

A költségvetés tervezésekor,  2016-ra a ra a kormány 1,6 százalékos átlagos éves inflációval számolt,ez pedig  azt is jelenti, hogy ugyanilyen mértékű nyugdíjemelés történt év elején a törvénynek megfelelően.-írja az mfor.hu

Két forgatókönyv létezik ezután:

  • akkor hajt végre novemberben kiegészítő nyugdíjemelést a kormány, ha alulbecsülte az infláció mértékét. Egészen pontosan úgy szól a vonatkozó törvény, hogy „akkor kell kiegészítő emelést adni, ha a tervezett inflációnál a tárgy év első nyolc hónapja alapján a nyugdíjas kosárra számított év végéig várható infláció mértéke minimum egy százalékponttal magasabb.”
  • Ha  “túlbecsülte”, akkor  nem történik semmi sem, csak éppen annyi, hogy  túlteljesítette a 2010-ben tett, nyugdíjak reálértékének megőrzésére tett vállalását a kormány.

Az év első nyolc hónapjában 0,1 százalékos volt a fogyasztói árindex mértéke, az augusztusi adatok alapján, ez pedig az idei évre várt 1,6 százaléktól igencsak elmarad. Az adatokból ítélve megvan annak az esélye, a fenti első forgatókönyv megvalósulására semmi esély  nincs.

A nyugdíjas infláció mértéke 0,4 százalékos átlagos áremelkedést mutatott  az  előző év azonos időszakához képest , ez pedig az év eleji 1,6 százalékos emeléshez viszonyítva  ugyancsak jelentős elmaradást jelent.

Egyfelől rossz hírnek tűnik, hogy nem lesz  nyugdíjemelés, másfelől pedig jó hír, mert azt jelenti, hogy nemcsak megőrizte a nyugdíjak reálértékét, a kormány hanem a túlbecsült inflációnak köszönhetően még növelte is azt. Az 1,6 százalékos idei nyugdíjemelés mellé párosult az első kilenc hónapra számolt 0,1 százalékos pénzromlási ütem, ez pedig közel 1,5 százalékos reálszintű növekedést jelent. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjak ennyivel többet érnek, mint egy évvel ezelőtt. Sorozatban már a negyedik olyan év lesz az idei, amikor a nyugdíjaknál nem kell kiegészítő emelést eszközölni.

FOrrás : http://mfor.hu/

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!