Pórázon sétáltatta gyermekét

Pórázon sétáltatta gyermekét

0

Szerinted helyes ez?

Egyre több helyen bukkan fel a gyermekpóráz. Legutóbb Komlón okozott felháborodást.

Az egyik internetes áruházban már hiánycikk a zsiráfos és a dalmatás gyermekhám is, vagyis vélhetően nagy rá a kereslet, és sokan használják.

 

Az ára egyébként változó: egy „sima” gyermekhámot ezer forintért is vehetünk, míg a hátizsákos, állatfigurás változat 4000–5000 forintba kerül.

Kereslet tehát van – más kérdés, hogy kik a vásárlók. A szülőket ugyanis erősen megosztja a dolog, ami pedig már nem is olyan új keletű. Külföldön több országban használják évek óta, Magyarországon egyelőre nem túl elterjedt. Sok szerint a póráz kutyává degradálja a kicsiket, míg mások nagyon hasznos találják, hiszen így nem tud elkóborolni, veszélyes helyzetekbe kerülni a gyerek. Főleg azok támogatják a használatát, akiknek egyszerre több izgő-mozgó csemetére kell felügyelniük forgalmas utakon.

A gyermekpszichológusok szerint a legnagyobb gond a pórázzal az, hogy az önszabályozás így nem alakul ki a gyermekben, pedig azt még kis korban kellene elsajátítania. Először ugyan a szülő folyamatos tiltása, figyelmeztetése, ellenőrzése kell ehhez (lásd: ne lépj le az úttestre, ne szaladj ki az ajtón és így tovább), később azonban a gyerek már magától tudja, mit tehet és mit nem, anélkül, hogy veszélybe sodorná magát. Ha viszont a magyarázat helyett csak a póráz fogja, az állítja meg zebránál, nem fogja megtanulni, mit kell tennie, nem figyel majd oda, csak hagyja, hogy irányítsák. Bár ez mind a szülő, mind a gyermek számára kényelmesebb lehet, a tanulási folyamatot nem helyettesíti.
Tehát bármennyi csábító a póráz, inkább maradjunk a hagyományos módszereknél – javasolják a szakemberek. Igaz, a végső döntést úgyis a szülő hozza meg. 

 

Néha belefér

Természetesen, ha valaki mégis szeretné kipróbálni, nyugodtan tegye meg. Hiszen néha valóban sokat segíthet (például ha egyszerre kell egy babakocsiban fekvő és egy pár éves kisgyerekre vigyázni nagy tömegben, veszélyes kereszteződésben). Fontos azonban, hogy ötéves kor felett ezt a módszert már ne alkalmazzák a szülők, és addig is lehetőleg csak alkalmanként. Egy nagycsoportos, majdnem iskolaérett gyereknek ugyanis (a saját érdekében) tudnia kell, hogyan közlekedhet.

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!