Minimum 10 ezer, maximum 250 ezer forintot kaphat ha rajta van a listán!A könyvtári kölcsönzések utáni jogdíjak jogosultjait keresi a MISZJE

Minimum 10 ezer, maximum 250 ezer forintot kaphat ha rajta van a listán!A könyvtári kölcsönzések utáni jogdíjak jogosultjait keresi a MISZJE

0

A könyvtári kölcsönzések utáni jogdíjak jogosultjait keresi a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE), amely internetes...

A könyvtári kölcsönzések utáni jogdíjak jogosultjait keresi a Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület (MISZJE), amely internetes oldalán listát tett közzé az összes olyan tudományos és szépirodalmi szerző, szerkesztő és fordító nevével, akiknek idén 10 ezer forintot meghaladó kifizetés jár.

A szervezet közleménye szerint a jogdíjakaakat évente 20 könyvtár kölcsönzési adatai alapján állapítják meg, a jogdíjak fedezete az állami költségvetésből származik. A legkisebb kifizethető, egy évre vonatkozó jogdíj 10 ezer forint, a legtöbb 250 ezer forint. Amennyiben több év jogdíjaiból tevődik össze a kifizetendő tétel, akkor 20 ezer forint a kifizetés alsó határa.
Nem csupán szerzők kaphatnak jogdíjat, hanem szerkesztők, fordítók, valamint a jogutódok is. A jogdíjra vonatkozó jogosultság ugyanis a szerző halálát követően még 70 évig áll fenn, ez idő alatt a jogörökösök kapják a jogdíjat, annak arányában, amekkora arányban örökölték azt – emlékeztet a közlemény, amely szerint nem kell a MISZJE tagjának lenni ahhoz, hogy a szerzőnek jogdíja képződjön, azonban annak kifizetéséhez egyszeri, ingyenes szerződés megkötésére van szükség.
A szervezet honlapján (www.miszje.hu) minden szerző megtudhatja, hogy az adott évben feldolgozott könyvtári kölcsönzési adatok alapján (idén a 2014-es év) van-e kifizethető, azaz 10 ezer forintot meghaladó jogdíja. A listában a jogosult szerzők neve és a nevükhöz kapcsolódó legkölcsönzöttebb könyv címe is megtalálható.
Amennyiben egy szerző egyévi jogdíja nem haladja meg a 10 ezer forintot, a ki nem fizetett jogdíjak a következő években összeadódnak, és a bruttó 20 ezer forintos határ elérésekor válnak kifizethetővé. A MISZJE ezért hamarosan listát készít az elmúlt évek összegei alapján mostanra kifizethetővé vált szerzőkről is – áll a közleményben.

Forrás : MTI

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!