Figyelem friss! Valószínűleg ennyivel emelkedik a nyugdíj januártól>> új számot jelentett be a miniszterelnök!

Figyelem friss! Valószínűleg ennyivel emelkedik a nyugdíj januártól>> új számot jelentett be a miniszterelnök!

0

Bár a kormánytervezet szerint jövőre 0,9 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak, Orbán Viktor szerint akár 1,6 százalékos is lehet az emelkedés...

Bár a kormánytervezet szerint jövőre 0,9 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak, Orbán Viktor szerint akár 1,6 százalékos is lehet az emelkedés 2017-ben. Kiszámoltuk, ez pontosan mekkora növekedést jelente a magyar nyugdíjasoknak.

A kormány jelenlegi inflációs várakozása szerint jövőre 0,9 százalékkal emelkednének a nyugdíjak. Korábbi számításaink szerint ezzel a 109 561 forintos átlagnyugdíj összesen 986 forinttal emelkedne. Orbán Viktor a napokban a Világgazdaságnak adott interjújában azonban már azt mondta, hogy a 0,9 százalék helyett 1,6 százalékos nyugdíjemelés jöhet 2017-ben.-írja  a penzcentrum.hu

Most megkötött bérmegállapodásnak köszönhetően lehetőségem nyílt egy olyan javaslatot tenni, hogy a jövő évi nyugdíjemelés mértékét 0,9 százalékról 1,6 százalékra növeljük. Azt, hogy ezenkívül lehet-e még valamilyen egyszeri juttatásban is gondolkodni, majd meglátjuk, ezt a kérdéskört még körül kell járnunk

– mondta a lapnak Orbán Viktor.

Miért j�öhet nagyobb nyugdíjemelés?

A változtatás nem lehet véletlen, hiszen Magyarországon a jelenlegi szabályok értelmében a nyugdíjakat minden év január hónapjától az emelés évére tervezett fogyasztói árnövekedésnek megfelelő (vagyis az inflációval megegyező) mértékben kell emelni. Az Magyar Nemzeti Bank előrejelzésében pedig a kormány által eddig várt 0,9 százalékos inflációval szemben például 2,3 százalékos drágulást vetít előre.

Mit jelentene ez a gyakorlatban?

Amennyiben az 1,6 százalékos nyugdíjemeléssel számolunk, akkor a jelenlegi öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forintról 111 314 forintra emelkedne.

Ahogy a fenti ábrán is látszik, hazánkban a legtöbb nyugdíjas százezer forint alatti nyugdíjból él, nekik a nyugdíjemelés az átlagosnál, vagyis 1 753 forintnál is kisebb növekedést jelent majd. Nem járnak azonban rosszul a luxusnyugdíjasok, mert azok például, akiknek 500 ezer forintot visz a postás, jövőre már 508 ezer forintot kaphatnak.

Extra pénzt is kapnak a nyugdíjasok?

A miniszterelnök az interjúban az egyszeri juttatás lehetőségéről is beszélt. Ennek kapcsán fontos megjegyezni, hogy a nyugdíjprémium fizetésére már a jelenlegi szabályok is lehetőséget adnak. Mégpedig abban az esetben, ha a bruttó hazai termék (GDP) változatlan áron számított növekedésének a tárgyévben várható mértéke a 3,5 százalékot meghaladja és az államháztartás – a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott – tárgyévi egyenlegcélja várhatóan teljesül, akkor tárgyév novemberében kell nyugdíjprémiumot fizetni.

A héten aláírt bérmegállapodás után, pedig már olyan elemzői előrejelzés is megjelent, amely mely 3,9 százalékos GDP növekedését vár jövőre. Ha ez megvalósulna, akkor a Portfolio elemzőinek számítása szerint,

a nyugdíjprémium keretében további 8000 forintot kapnának jövő novemberben a magyar átlagnyugdíjasok.

Új számítási rendszer jöhet?

Az emelés mellett a miniszterelnök az interjújában egy új számítási módszerre is utalt.

Természetesen tudjuk, hogy nem könnyű az idősek élete. Az, hogy milyen új számítási rendszer legyen, egy többéves, még előttünk álló vita, amely szakmai körökben el is kezdődött, és bátorítom, hogy folytassák. Ebben a pillanatban azonban a nyugdíjrendszer határait nem lehet feszegetni. Amit tehetünk, az a megélhetési költségek csökkentése, ebben nagy szerepe van az általános forgalmi adó leszállításának

– tette hozzá Orbán Viktor.

Valóban nincsenek könnyű helyzetben a nyugdíjasok

Az átlagos aktív fogyasztói kosárral összevetve a nyugdíjasoknak havi bevételük nagyobb arányát kell élelmiszerekre, lakhatásra és egészségügyre fordítani, kiadásaik között pedig minden más háztartásánál magasabb a rezsi aránya.

A KSH adatai szerint a nyugdíjasok gyógyszerekre a jövedelmük 6 százalékát költik, míg az aktív keresőknél ez az arány kevesebb mint 2 százalék.

Emellett a nyugdíjasok jellemzően kevesebbet költenek ruházkodásra és tartós fogyasztási cikkekre. Azaz elsősorban elsődleges szükségleteik kielégítésére elég csak a nyugdíjuk.

Forrás : penzcentrum.hu

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!