Az év fája nyertese

Az év fája nyertese

Az Európai Év Fája szavazáson a bátaszéki molyhos tölgy lett az első. Bátaszék büszkesége egy 18. századi erdő emlékét őrzi, túlélte az erdőirtást, a török hódoltságot és ide menekültek az emberek árvíz idején.

A februárban meghirdetett Európai Év Fája szavazáson nemcsak különleges méretű vagy történetű fákat kerestek, hanem olyanokat, amelyek fontosak a körülöttük élő közösségeknek.

Az  Európai Év Fája verseny őse, az egykori Cseh Köztársaságban megrendezett Év Fája verseny volt. Az Európai Év Fája verseny azért született, hogy felhívja a figyelmünket fáink kulturális, természeti örökségére, ezáltal is biztosítva történelmi fáink védelmét!

Ebben a versenyben nem az esztétikáé volt a főszerep. Olyan fák versengtek az első helyért, amik fontos szerepet töltenek be egy közösség életében, szakrális és történelmi értelemben egyaránt.

A bátaszéki molyhos tölgy története:

A bátaszéki tölgy egy 18. századi erdő emlékét őrzi, a mögötte álló Szent Orbán kápolnát pedig ugyanekkor emelték egy pestisjárvány után. Az öreg fa és kápolna közösen őrzi a települést és lakóit, akik az ‘56-os Dunai árvíz idején is ide menekültek. A tekintélyes fát a helyi földművesek gondozták: levágták száraz ágait, és a csonkot megfestették, ezzel védve a betegségektől. Máig élő hagyomány, hogy a fa tölgy törzsét május 25-én borral locsolják, ezzel biztosítva a következő év bő szőlőtermését.

A versenyt végül Bátaszék büszkesége, a 400 éves molyhos tölgy nyerte meg 72 653 szavazattal.

Forrás: Az Év Fája.hu

Bátaszéken, a város melletti dombon egy kápolnát is építettek az öreg tölgy mellé. Úgy tartják, ők őrzik Bátaszéket. Innen egészen különleges kilátás nyílik a városra.

Forrás: Az Év Fája.hu

A helyieknek sok emléke, hagyománya kötődik hozzá. A fa törzsét például minden év májusában borral locsolják meg.

  Ne felejtsd el megosztani, hogy mások is lássák!

► KÉRJÜK OSZD MEG MÁSOKKAL IS! KÖSZÖNJÜK! HOZZÁSZÓLNI LENTEBB TUDSZ!

SZÓLJ HOZZÁ


Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ne felejts el Kedvelni minket!